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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  29/12/2022
Data da última atualização:  13/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, T. B. dos; FREIRE NETO, R. da S.; COLLANTES, N. F.; CHÁVEZ, D. W. H.; QUEIROZ, V. A. V.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  THAÍS BARBOSA DOS SANTOS, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; RAIMUNDO DA SILVA FREIRE NETO, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; NATHALIA FERREIRA COLLANTES, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; DAVY WILLIAM HIDALGO CHÁVEZ, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Exploring starches from varied sorghum genotypes compared to commercial maize starch.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Process Engineering, e14251, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1111/jfpe.14251
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sorghum has been lately attracted the attention for human consumption as a glutenfree cereal rich in bioactive compounds. Sorghum starches isolated from brown (BRS305), red (BRS308), and white (CMSXS180) genotypes were compared to commercial maize starch, based on proximate composition, particle size distribution, microstructure, X-ray diffraction, amylose and total starch content, solubility index, swelling power, pasting, and thermal properties. The carbohydrate content of sorghum starch samples ranged from 98.24 to 99.23 g/100 g (dry basis). The particle size distribution of the CMSXS180 sorghum genotype was very similar to commercial maize starch. The relative crystallinity values varied from 29.83% to 30.39%. The water solubility index and swelling power of sorghum starches were lower than those of maize starch. Sorghum genotypes paste profiles were similar, but greatly differed from maize showing the highest final viscosity (4042.0?4444.5 cP) compared to maize starch (3767.5 cP) and lower gelatinization enthalpy (?H = 9?10.5 J/g) than maize starch (11.8 J/g). The results showed some distinct properties of sorghum starches when compared to maize starch, which may contribute to provide alternative uses, particularly in food products requiring very high viscosity and retrogradation.
Palavras-Chave:  Isolation; Pearson's correlation.
Thesagro:  Amido; Genótipo; Milho; Sorgo; Viscosidade.
Thesaurus Nal:  Pastes; Starch; Swelling (materials); Viscosity.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150465/1/Exploring-starches-from-varied-sorghum-genotypes.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS30030 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  16/04/2008
Data da última atualização:  16/04/2008
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Nacional - A
Autoria:  SPEHAR, C. R.
Afiliação:  Carlos Roberto Spehar, CPAC.
Título:  Adaptação da quinoa ao cultivo no Brasil.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  A Lavoura, p. 24-26, dez. 2006.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Cultivo.
Thesagro:  Chenopodium Quinoa.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC28885 - 1UPCAP - --CRI7378CRI7378
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